Ja, die vraag hoor ik het meeste in de boekwinkel. Er is ook zoveel om uit te kiezen dat het je gaat duizelen. En aan de meeste boeken vindt je kind helemaal niks aan. Daar kom ik nog op terug.
Kinderen van 7 kunnen vaak al aardig lezen maar het is net als met autorijden. Pas als je je rijbewijs hebt gehaald en je de weg op mag, ga je dat geschakel en het soepel rijden écht onder de knie krijgen. Series en Strips zijn zeer geschikt om te ervaren hoe leuk het is als je een boek UIT! hebt en er een volgende titel op je ligt te wachten. In deze blog geef ik je 3 gouden tips om met succes de eerste stappen samen met je kind te zetten.
Tip 1 Bioscoop en TV
Volg de trends op TV en in de Bioscoop. Van een aantal populaire Kinderboekenseries zijn films en series gemaakt bijvoorbeeld Superjuffie, Mees Kees, Floor breekt de regels en Dolfje Weerwolfje. Kinderen kennen dan al de hoofdpersoon en de belangrijkste figuren. Als je eenmaal aan een serie begint, dan lezen de andere boeken uit die serie als een trein want je kind is gewend aan de manier van schrijven van die auteur.
Nadeel is misschien dat je als lezer altijd die beelden van de film in je hoofd hebt en niet je eigen beelden meer kunt maken. Maar om te oefenen met boeken UITlezen is dat niet zo belangrijk. Als kinderen ouder zijn kun je het beter omdraaien: eerst het boek lezen en daarna de film bekijken om te zien wat de regisseur ervan gemaakt heeft.
Tip 2 Series van nu
Kijk in de Top40 Series op deze site. Daar vind je de meest gewaardeerde series van dit moment. Je kunt op de info-knop drukken om te lezen waar de boeken over gaan. Soms kun je ook een stukje IN het boek lezen. Dan krijg je een idee van de tekst, van de illustraties en de vormgeving. Lay-out en lettertype moeten ook aanspreken als je een boek koopt.
Het kan even duren voordat je een serie hebt die aanslaat vandaar dat je er ook voor kunt kiezen om een stapel titels uit de lijst te kiezen en van elke serie 1 boek te lenen in de bieb. Geef die boeken aan je kind om te snuffelen en lees er zelf ook wat in. Kies dan een Frappant Fragment om aan elkaar voor te lezen om te bepalen of het wat je leuk vindt. Als het boek helemaal UIT! is, kun je overwegen om meer boeken te lenen of er toch 1 te kopen in de winkel. En dan kilometers maken natuurlijk!
Je zult merken dat je kind met sprongen vooruit gaat en op school betere resultaten boekt in de les maar ook bij Technische Lezen. Logisch want dat mechanisme van veel oefenen werkt in de sport ook.
Tip 3 Meedoen
Lees zelf eens een boek dat je in huis hebt gehaald. Of help met kilometers maken door af en toe een hoofdstuk voor te lezen. Praten over het boek dat je leest, stimuleert kinderen om door te gaan of om het boek UIT! te lezen.
Als jij ook een beetje weet met welke boeken je vooral niet aan moet komen zetten en welke boeken aanslaan, dan kan de boekhandelaar of de biebjuf je gemakkelijk aan een volgende serie of een aansluitend boek helpen. Zo creëer je succeservaringen en dat werkt. Paul van Loon zei me eens: ‘Geef een kind 3x achter elkaar een boek waar hij of zij niks aan vindt, dan is de kans groot dat het nóóit meer een boek wil lezen’. Dat klopt wel. Kinderen kunnen dan gaan denken dat lezen niet voor hun bedoeld is. Onzin natuurlijk. Als er iemand heel veel kinderen aan het lezen heeft gekregen dan is het Paul van Loon wel. Hij staat ook met 3 series in de lijst.
Wat ook kan helpen is in een schriftje of in een mooi boekje op te schrijven wat je kind van het boek vond. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Ik vond het een stom boek want … (het was veel te moeilijk/het is vooral erg saai/het is typisch een meidenboek enz)’. Het maakt niet zoveel uit wat een kind daar invult als het maar klopt. Ook als een boek in de smaak valt is het belangrijk om dat te noteren in je boekje. ‘Ik vond het een beter boek dan …. omdat het spannend was/omdat het over voetballen ging/omdat ik erom kon lachen enz.)’. Nu krijg je zicht op de voorkeuren van jouw beginnende lezer en kunnen biebmensen en boekverkopers je veel beter aan een boek helpen dat waarschijnlijk in de smaak gaat vallen. Kinderen kunnen eens terugbladeren en denken: ‘WOW, wat heb ik al veel gelezen!’.
Boeken die tegenvallen óók in het schrift zetten en erbij noteren op welke bladzijde je gestopt bent en waarom. Niet uitlezen dus! Boeken die je wél UIT! hebt gelezen, verdienen een mooie versiering of een tekening. Voor je kind is zo’n boek een mijlpaal of een overwinning.
Mocht je niet veel geld hebben om boeken te kopen of heb je andere dingen die belangrijk zijn en die geld kosten, dan zijn er mogelijkheden om GRATIS aan boeken te komen. Bijvoorbeeld in de Bieb. ALLE kinderen tot 18 jaar lenen daar volledig GRATIS boeken maar ook e-books en luisterboeken. Toch blijken voor Kilometerlezen de papieren boeken het meest geschikt.
Een andere manier om aan nieuwe boeken te komen zijn opa’s, oma’s, ooms en tantes of anderen die wel eens een cadeautje geven. Die kunnen mooi even helpen om je serie uit te breiden of volledig te krijgen. Hoe leuk is het om je eigen boekenplankje te vullen met je favorieten?!
Kinderen lezen ook graag voor een tweede of derde keer hetzelfde boek. Als ze in huis zijn, dan gaan ze dat makkelijker doen en reken maar dat ze een boek dan nóg sneller uit hebben. Je krijgt routine. Kijk even op de lijst met de meest gewaardeerde series. Veel succes met kiezen en volhouden!