Nog nooit heb ik zoveel applaus voor de Kinderboeken gehoord als zaterdagavond in Tivoli Vredenburg Utrecht. De zaal met 500 Veellezers en Leesbevorderaars wist van geen ophouden. En er viel ook veel te lachen, bijvoorbeeld om Kinderboekenschrijver Kevin Hassing die zichzelf in de aanbieding gooide met een strip-act.
Groei
De inzet van Bas Maliepaard en Jaap Friso, bedenkers en makers van de Grote Vriendelijke Podcast, is groot en levert wat op, dat mag duidelijk zijn want de zaal voor volgend jaar is al geboekt: 1000 Kinderboekenliefhebbers kunnen in 2025 aanschuiven. Wat een feest en wat een vreugde over de enorme kwaliteit en het gigantische aanbod van Kinderboeken. Dat maakt een lijst met 100 ‘Favoriete Kinderboeken allertijden’ hard nodig. Natuurlijk is er sprake van enige willekeur maar dat mag de pret niet drukken. Dat enkele grote namen ontbreken is wel een dingetje. Gelukkig vind je die in de Top400 Kinderboeken wel.
Podium
Het belangrijkste nieuws is dat 500 enthousiaste dames en een handvol heren laat weten dat de Kinderboeken en hun schrijvers gewaardeerd worden. En daarmee heeft het Kinderboek naast een online podium nu ook een echt podium gekregen. Dat stemt vrolijk.
De makers zijn vooral gefocust op de Literaire Kinderboeken en dat weten de fans en volgers te waarderen. Maar … krijgen we daarmee de Kinderen aan het lezen? Ik vermoed van niet. Het is vaak nog een sprong te ver. In ‘Eus’ van Özcan Akyol en ‘Alleen met de Goden’ van Alex Bogers lees je over de ouders van deze heren die hun kind niet met boeken groot brachten simpelweg omdat ze analfabeet waren of op zijn minst laaggeletterd wat ook zo zijn beperkingen heeft. Toch zijn beide schrijvers aan het lezen gegaan maar aanvankelijk niet door de literatuur. Later wel en nu zijn het 2 bevlogen Auteurs én Leesbevorderaars die ook een Essay (Generaal zonder leger) en een manifest (Lang leve de lezer) over leesbevordering schreven. Literatuur: Ja, maar er is meer om mee te starten.
Pluspunten Top400 Kinderboeken
Dat leraren met hun leerlingen zouden moeten streven naar bijvoorbeeld de boeken die in de GV100 staan, leidt geen twijfel. De lijst gebruiken op een pabo of lerarenopleiding is een goed idee. Voor het werken aan Leesbevordering met Kinderen is een andere lijst interessant: de Top400 Kinderboeken. De voordelen op een rijtje:
* Recent materiaal
* Keuze uit 400 titels
* De TOPtitels van nu
* Selecteren op leeftijd, titel en auteur
* Alle grote namen van nu zijn zichtbaar
* Elk jaar 100 titels eruit en 100 nieuwe erin
* Literatuur én boeken die daar tegenaan schurken
* Actieve deelname door af en toe mee te doen met een ranking
GROOTS idee
Op de afterparty sprak ik met de winnaar Yorick Goldewijk die met ‘Films die nergens draaien’ [19 maanden in de Top40 waarvan 6 maanden op nr1], Mohana van den Kroonenberg en Kevin Hassing die alle 3 óók de Top40 omarmen en met veel Leesbevorderaars want die denken met me mee. Zo kreeg ik deze vraag: ‘Maar Rob, die klassiekers die vanavond voorbijkwamen, waar vind ik die bij jou?’ Goeie vraag! En de spijker op zijn kop. Een radiostation draait naast nieuw werk ook Golden Oldies. De plannen om zoiets met Kinderboeken te gaan doen, liggen al maanden klaar en daar gaan we in 2025 eindelijk mee starten.
Van de 60’s tot de jaren 10
We gaan interactieve en dynamische Top40’s produceren die bij een decennium horen, te beginnen bij de 70’s want die zijn het meest populair hoorden we van Jaap. We vragen uitgevers wat de TOPtitels in die periode waren en vullen de lijst aan met de titels die door de 6000 stemmers van de GV100 dit jaar zijn gekozen en … jij kunt jouw Favoriet nu al per mail kenbaar maken zodat we een begin hebben. Als die lijst van de 70’s aanslaat, komen we snel met de Top40’s van de 90’s de 80’s en de 60’s. Dat is de periode waarin ik op gang kwam met lezen: ‘Meester Pompelmoes’ bijvoorbeeld en ‘De Kameleon’. Die laatste serie startte in 1949 maar werd razend populair in de 60’s. Dat is wel het criterium: wanneer was het boek of de serie een absolute HIT?
Teweegbrengen
Ook ik ben gestart met het lezen van Suske & Wiske, Kuifje, Pim Pandoer en Arendsoog. De literatuur kwam pas op mijn 16e in mijn leven met ‘Karakter’ van Bordewijk. En nu lees ik het liefst Ilja Pfeiffer en A. F. Th, van der Heijden. Maar goed, ieder volgt zijn eigen paadje.
Luister vooral naar de podcast over de Grote Vriendelijke 100 en bezoek ook de Top400 Kinderboeken.
Wil je me aangeven welke boeken jou aan het lezen kregen in de 50’s t/m de 90’s, de jaren 00 en de jaren 10? Dan hebben we een begin. Voor de 20’s kun je terecht in onze Top400 Kinderboeken. Mail naar villafavoriet@gmail.com