Ik spreek op een terras in Eindhoven een jongedame van de bediening aan. Ze is als Nederlands kind ergens in Australië terechtgekomen en spreekt Nederlands met een accent. ‘Wat doe je daar? Studeren of werken?’ vraag ik. Ze doet de lerarenopleiding en werkt met Nederlandse kinderen daar. ‘Lees je dan ook Nederlandstalige Kinderboeken?’ was mijn vervolgvraag. Nee dus. Want hoe kom je daaraan? ‘Nooit bij stilgestaan dat ik wat mis’.
Op reis door Sicilië moet ik opeens denken aan al die Nederlandstalige kinderen die, vaak tijdelijk, in het buitenland verblijven. Alles is goed geregeld met internet en er is een school voor ze gevonden maar … Hoe komen ze aan actuele Nederlandstalige titels?
Dat ben ik gaan onderzoeken. Voor de continuïteit van de Top40 Kinderboeken en oorlezen.nl moest ik vanuit Palermo deze week nieuwe Fragmenten aanleveren. Ik wilde testen hoe ik vanuit het buitenland alles kan doen wat ik altijd doe én hoe ik de samenwerking online soepel kon laten verlopen.
Ik wil dus vanuit het buitenland enkele Nederlandstalige Kinderboeken gaan lezen om daar vervolgens een Frappant Fragment uit te kunnen vissen. Een PDF maken en dat in Nederland laten inspreken door een stem die wat heeft met Kinderboeken: Marieke in dit geval. Daarna monteren en plaatsen op YouTube. Dagelijkse kost maar dat begin is even uitvogelen.
Hoe kom ik aan een Kinderboek dat recent verschenen is en dat aanslaat op dit moment? In onze Top40 Kinderboeken zie ik Teddy van Chinouk Thijssen staan. Na doorklikken kom ik uit bij Libris en zie ik dat er een e-book van is uitgegeven. Een paar muisklikken later is de online bestelling rond en zie ik dat mijn lokale boekhandel via Libris deelt in de omzet. Naar mijn schatting zo’n 40%. Mooi meegenomen want in dit geval hoeft het personeel voor mij niet in actie te komen en neemt mijn bestelling geen ruimte in het magazijn of in de schappen in.
Gelukkig heb ik geen e-reader nodig om Teddy te kunnen lezen want daar kon ik maar niet aan wennen. Ik ben van de papieren boeken maar moet voor mijn werk nu dus een uitzondering maken. Twee minuten later zit ik in het spannende verhaal van Teddy en kies ik, door te markeren, stukjes uit die ik nodig heb om tot een aantrekkelijk en logisch Fragment te komen. Niet te lang, goed te begrijpen en met een cliffhanger.
Het werkt echt geweldig! In een mum van tijd geregeld en het is best te doen dat lezen op de tablet, de laptop of de telefoon. Zo krijgen ouders die met hun kroost in het buitenland zitten dus ook de kans om bij te blijven in Kinderboekenland.
Die Top40 Kinderboeken is dus heel handig, ook als je ver weg bent. Verder kun je van een aantal titels een ingesproken Fragment beluisteren, nu dus ook van Teddy. Luister maar eens hoe de tekst van Chinouk samen met de stem van Marieke en de filmmuziek uit ons archief tot leven komt. Wedden dat je kind van 7+, als het van spanning houdt, dat boek wil lezen? En dat kan, ook in Australië waar de serveerster uit Eindhoven mogelijk al afgestudeerd is. Ze bezoekt onze site, weet ik inmiddels. Mooi toch?
Heb je mensen in je netwerk met kinderen in het buitenland? Of bekenden die binnenkort vertrekken? Geef ze een zetje richting dit artikel en vertel hoe handig die Top40 Kinderboeken en de TIPlijst (75 titels) kunnen zijn als je even ‘weg’ bent.
Bedankt voor je moeite. En … dit werkt ook gewoon in Nederland natuurlijk 😉