BOEKENlogboek

BOEKENlogboek

Loading

Een mooi boek lees je uit. Dat geeft voldoening en voor sommige kinderen geeft het een opgelucht gevoel of iets van trots dat het gelukt is om het helemaal UIT! te lezen.

Een boek waar je niet veel aan vindt, klap je dicht en leg je weg. Maar hoe handig zou het zijn voor jezelf maar ook voor anderen om te noteren of je het boek hebt uitgelezen en wat je ervan vond. Of dat je het hebt dichtgeslagen en waarom dan wel.

Kinderen kiezen een boek uit de schoolbieb, de klassebieb of uit de persoonlijke verzameling actuele kinderboeken die sommige leerkrachten de afgelopen jaren hebben aangelegd. Dat deed ik ook toen ik enkele jaren geleden invalwerk deed in Zeeland. Ik had bij elke klus een trolley bij me met de nieuwste kinderboeken, als aanvulling op het vaak troosteloze aanbod op veel scholen. Kinderen noteren titel, naam van de auteur en illustrator in hun logboek. Dan volgt er een spannende periode: het begin van het boek lezen. Ik adviseer kinderen om minimaal een fors aantal bladzijden aandachtig te lezen, bijvoorbeeld 25, om dan te beslissen of je het boek weglegt omdat het jouw boek niet is of dat je door gaat met lezen tot je het BoekUIT! hebt. Want alleen dan kun je over dat boek meepraten.

De kreet BoekUIT! zetten ze in hun schriftje achter het betreffende boek als dat ook het geval is; misschien ervaren kinderen het als een overwinning dat ze een heel boek uit hebben gelezen. Het markeert in ieder geval een periode van indringend lezen of misschien wel genieten. Het kan ook een uiting van een teleurstelling zijn omdat het avontuur hier eindigt. Hoe dan ook, voor mij telt alleen een uitgelezen boek mee. Ook een niet-uitgelezen boek heeft zijn waarde, maar dan op een andere manier. Wie besluit om te stoppen en het boek terugbrengt, noteert tot welke bladzijde hij is gekomen en schrijft erachter waarom hij met dit boek stopt. Dus een enkel woord kan al tot de verbeelding spreken: bijvoorbeeld saai, stom, moeilijk of niet interessant genoeg. Op basis van deze leesgeschiedenis kan een professional een boekadvies geven dat beter aansluit bij deze lezer.

Ted van Lieshout is de schrijver van de Boer Boris-boeken en schreef vele dichtbundels zoals De gemene moord op Muggemietje. In een interview dat ik met hem had, legt hij uit hoe waardevol het bijhouden van een BOEKENlogboek kan zijn.

Leesbevordering in 3 stappen

1 Start met een lege Boekenplank

2 Gratis boeken verzamelen

3 Een BOEKENlogboek bijhouden

Gratis boeken verzamelen?

Lees mijn blog met 7 tips om die boekenplank te vullen zonder 1 cent uit te geven.
Klik op het plaatje.
GRATIS Kinderboeken
7 tips

Werkwijze

28 augustus 2023

Winkelgesprek

28 augustus 2023